U Eugeneu protiv olimpijske i svjetske prvakinje

11.jpgZAGREB (07.06.2008) - Nakon uspješne ovosezonske međunarodne premijere i pobjede na EAA Premium mitingu u Tallinu, Ivana Brkljačić će ove nedjelje (8. lipnja) sudjelovati na velikom IAAF Grand Prix mitingu u američkom gradu Eugeneu. Doduše, zbog bolova u leđima koji su se javili tijekom nastupa u estonskoj metropoli, bilo je upitno hoće li hrvatska rekorderka u kladivu (75,08) uopće putovati u SAD, no, ta je dvojba na kraju ipak pozitivno riješena.

- Situacija s leđima i dalje nije najbolja, ali iz ranijeg iskustva znam da se ovakvi problemi rješavaju za tri-četiri dana. U Americi imam dogovoren tretman kod vrhunskog kiropraktičara koji radi s njihovim najboljim sportašima, a koji me prije znao spašavati i iz težih situacija. Uostalom, problemi s leđima kod kladivaša i kladivašica su usputna stvar, jer nema gotovo niti jednog bacača ili bacačice koje ne muči ozljeda leđa. Očekujem da će se stanje popraviti do nastupa, ali neću riskirati osjetim li jače bolove. Tada jednostavno neću bacati – izjavila je uoči mitinga Ivana Brkljačić.

Međutim, put u Eugene za našu najbolju kladivašicu neće biti turističkog karaktera čak niti u slučaju prisilnog otkaza, jer će na licu mjesta potpisati sponzorski ugovor s Nikeom.

- U posljednjih mjesec dana dobila sam dvije ponude, od Mizuna i Nikea, ali moj menadžer Daniel Wessfeldt se odlučio na suradnju s Nikeom. Eto, nekoliko godina nisam imala praktički nikakav ugovor, a sad imam dvije ponude na stolu…

Ivanina najveća protivnica u Eugeneu bit će aktualna svjetska prvakinja iz Osake 2007, Njemica Betty Heidler, dok se olimpijska pobjednica iz Atene 2004, Ruskinja Olga Kuzenkova, ove sezone još nije iskazala (65,47).

- Njemica je uvijek na visokoj razini i sigurno će baciti preko 74 metra. Međutim, ne razmišljam o protivnicama, želim samo tehnički dobro odraditi nastup i onda će sigurno stići dobar rezultat. U solidnoj sam formi i kroz ovih nekoliko nastupa negdje ću valjda uspjeti realizirati željenu daljinu.

Na domaćem terenu sigurno će biti opasna i poneka Amerikanka, a vlasnica kladivaškog rekorda na IAAF Grand Prix mitingu u Eugeneu i pobjednica posljednjeg izdanja ovog natjecanja otprije dvije godine je Erin Gilreath (69,82). Međutim, budući da je Betty Heidler trenutno treća na svijetu sa 74,11, a Ivana Brkljačić četvrta sa 73,62, ovaj će rekord teško ostati netaknut nakon 8. lipnja 2008. Natjecanje počinje u 12.10 po lokalnom, odnosno, u 21.10 sati po hrvatskom vremenu.