Zbog zdravstvenih problema bez Zimskog bacačkog kupa

11.jpgZAGREB (12.03.2008) - Ivana Brkljačić, na žalost, ipak neće nastupiti na Europskom zimskom bacačkom kupu, koji će se ove godine 15. i 16. ožujka održati baš u Splitu.

Razlog otkaza leži u brojnim ozljedama koje su ove zime mučile hrvatsku rekorderku u bacanju kladiva, na što se prošli tjedan nadovezala i gripa. U takvim uvjetima je procijenjeno da je bolje propustiti ovo natjecanje, s čime se složio i direktor hrvatske atletske reprezentacije Siniša Ergotić.

- Odmah na početku moram naglasiti kako mi je iznimno žao što neću nastupiti na Europskom bacačkom zimskom kupu jer je domaćin baš Split. U čitavoj karijeri nikada nisam birala natjecanja kada je u pitanju hrvatska reprezentacija i uvijek sam se rado odazivala u nacionalnu vrstu, ali ovoga puta zdravstveni su problemi bili jači od moje želje.

Ivana je potom konkretno objasnila zbog čega će propustiti natjecanje na kojem je 2005. godine u turskom Mersinu osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju.

- Problemi su kronične prirode, pa sam tako već trebala otići na operaciju koljena, kao i klavikule (sternoklavikularni zglob). Međutim, na kirurški zahvat nisam pristala jer bi me čekao težak i dug oporavak, zbog kojeg bi i ovogodišnje Olimpijske igre u Pekingu došle u pitanje. Zajedno s trenerom Rolandom Vargom odlučila sam napraviti kvalitetnu rehabilitaciju i izbjeći opraciju. U Americi smo potražili savjet od jednog vrhunskog fizioterapeuta, koji je već radio sa sportašima sa sličnim ozljedama, te se rehabilitacija pokazala boljim rješenjem. Kako sam bez obzira na sve ozljede bila u boljoj formi nego prošle godine u ovo doba, zapravo je najteže posljedice ostavila gripa koja me ‘poharala’ prošli tjedan. To je najveći razlog zbog kojeg sam morala otkazati nastup u Splitu. Ove godine najbitnije su Olimpijske igre i bez obzira na trenutačnu situaciju optimistična sam i motivirana za daljine preko 75m. Zahvaljujem se HAS-u i organizatorima natjecanja što su pokazali razumijevanje zbog otkazivanja nastupa – zaključila je Ivana Brkljačić, koja je zbog svih tih ozljeda ove godine počela s pripremama tek 10. siječnja, što je tri mjeseca kasnije nego prijašnjih sezona.