Kralježnica u sportu

Dr.med. Tomislav Cerovečki

UVOD

Kralježnica, kao osovina iz koje započinju svi pokreti, ima nekoliko važnih funkcija:

  1. potpora
  2. mobilnost
  3. zaštita
  4. kontrola

Kao potporna struktura, kralježnica stvara okvir iz kojeg nastaju svi pokreti, djelujući kao dinamički, ali i stabilni vodič za prijenos sila kroz tijelo. Kralježnica okružuje i štiti kralježničnu moždinu i pridružene neuralne strukture te ima važnu ulogu u održavanju ispravnog položaja u odnosu na gravitaciju. Kralježnica se sastoji od 32 do 33 kralješka: 7 vratnih, 12 grudnih, 5 slabinskih, 5 sraslih krstačnih te 3 do 4 rudimentirana kokcigealna, od kojih su samo prva 24 pokretljiva u normalnoj kralježnici.

Kralježnica je centar iz kojeg započinju svi naši pokreti. Sportske performanse ovise o stabilnoj kralježnici s dobro koordiniranim neuromuskularnim sustavom.

Lumbopelvična regija djeluje kao žarišna točka kroz koju prolazi naš centar gravitacije, koji se prilikom stajanja ili kretanja nalazi otprilike 5 cm ispred 2. sakralnog kralješka. Pokret tijela kao cjeline zahtijeva prijenos sile iz centra težišta kroz ekstremitete. Vrhunske sportske performanse zahtijevaju učinkovit i koordiniran prijenos ove sile u cilju postizanja što boljih rezultata. Razlog zašto bacač kladiva, rukometaš, tenisač, boksač… može izvesti jaki zamah ili udarac, proizlazi iz mogućnosti da stvara snagu učinkovitim prijenosom sile preko tla u noge, centar težišta, trup, ruku i na kraju u loptu, reket… Ovaj koncept je opisan kao funkcionalni kinetički lanac.

Drugi važan koncept je prehabilitacija, tj. trening ili vježbe koje sprječavaju ozljede te poboljšavaju fizičke performanse. Mnogi sportaši razvijaju neučinkovite pokrete zahvaljujući asimetriji fleksibilnosti i snage. Identifikacijom te ispravljanjem ovih neefikasnosti, liječnik može pomoći sportašu u sprječavanju ozljeda te poboljšanju fizičke izvedbe (performansi).

Faktori koji utječu na ozljede, rehabilitaciju i povratak sportu
Prijašnja ozljeda
Dob
Tip ozljede
Razina natjecanja
Ukupna fizicka pripremljenost (deficit fleksibilnosti)
Sezona natjecanja
Oprema

EPIDEMIOLOGIJA

Ozljede kralježnice vrlo su ozbiljan problem sportske medicine, a prema medicinskoj literaturi te ozljede čine 10-15% svih ozljeda u sportaša. U općoj populaciji jedan od najčešćih hitnih razloga posjeta liječnika su bolovi u leđima. Pojavnost 1,1-30% bolova u leđima kod sportaša ovisi o specifičnom sportu kojim se bave.

Gimnastika, američki nogomet, dizanje utega te hrvanje su sportovi u kojima je zabilježena najveća pojavnost bolova u leđima. Najčešća lokalizacija bolova u leđima u sportaša jest lumbalna kralježnica. Sve veći fizički i mentalni zahtjevi te povećane performanse u današnjem vrhunskom sportu postavljaju pred mišiće, tetive, meka tkiva i koštana zglobna tijela visoke zahtjeve, koji se često ne mogu zadovoljiti, pa tako nastaje široki spektar ozljeda. Dok se većina pojavnosti križobolje (low back pain) veže uz istegnuća tetiva i ligamenata, kronična bol najčešće je povezana s degenerativnim promjenama diska i spondilolizom (oštećenje malih zglobova kralješka).

Diferecijalna dijagnoza stalnih križobolja (low-back pain) kod sportaša
Spinalna dijagnoza Ne spinalna dijagnoza
Mišićno/ligamentarna ozljeda Zdjelične, ginekološke bolesti
Degenerativna bolest diska Bolesti bubrega
Istmička spondiloliza Disfunkcija sakroilijakalnog zgloba
Istmička spondilolisteza  
Sindrom faseta  
Ozljeda apofizealnog prstena  
Prijelom zamora sakruma  
Centralna hernijacija diska  
Sakralizacija L5 sindrom sraza (impingement ) popr.nastavka  
Prijelom zamora faseta  
Prijelomi  
Discitis/osteomijelitis  
Neoplazme  

Lokalizacija i učestalost ozljeda kralježnice u sportaša u mnogome ovisi o njihovoj sportskoj aktivnosti. Naime, dokazano je da se određene ozljede kralježnice pojavljuju češće u nekih sportaša, primjerice spondiloliza u gimnastičara i hrvača. Također potrebno je obratiti pozornost na manje učestale ozljede, kao što je prijelom zamora sakruma i lumbalne kralježnice.

FLEKSIBILNOST I SNAGA

Među sportašima, trenerima i liječnicima, prosječna fleksibilnost je sveopće prihvaćena kao važna komponenta u postizanju i očuvanju sportskih performansi te prevenciji ozljeda. Fleksibilnost kralježnice primarno ovisi o vezivnom tkivu. Kvantificiranje otpora prilikom izvođenja pokreta prikazuje da tetive pridonose 10%, fascia 41% i ligamenti 47%.

Korisnosti fleksibilnosti
Poboljšanje fizičkih performansi
Poboljšanje cirkulacije
Poboljšanje pravilnog držanja
Smanjenje stresa
Poboljšanje koordinacije i balansa

Optimalna feksibilnost ovisi o brojnim razlozima uključujući specifični zglob, individualne faktore, zahtjeve specifične za određeni sport… Zahtjevi za fleksibilnost variraju ovisno o sportu, što se lako primijeti ako se uzmu u obzir zahtjevi fleksibilnosti u baletu i gimnastici u odnosu na skijanje ili trčanje. Ozljede nastaju zbog prevelike (hiper) ili premale (hipo) fleksibilnosti. Mišićna istegnuća (strains) povezana su s relativnim manjkom fleksibilnosti u odnosu na zglobna uganuća (sprains), koja su povezana s prevelikom fleksibilnošću.

Faktori koji utječu na fleksibilnost su dob, spol, genetske predispozicije, temperatura, neurofiziološka i biomehanička svojstva mišića te snaga antagonističkih mišića. Studije pokazuju da su djeca u dobi 5-8 godina najfleksibilnija, nakon čega fleksibilnost opada do puberteta. Tijekom adolescencije fleksibilnost se povećava i zadržava kratko vrijeme nakon čega postupno opada. Srećom, mnoge su studije dokazale da starije osobe mogu zadržati ili poboljšati fleksibilnost pravilnim vježbama istezanja.

Faktori koji pridonose razlici fleksibilnosti među spolovima dijele se na specifične anatomske (npr. širina zdjelice) i hormonske, gdje se smatra da hormoni povezani s trudnoćom povećavaju rastezljivost ligamenata i opću fleksibilnost. Mišići i vezivno tkivo mijenjaju svoja fizikalna svojstva povišenjem i smanjenjem temperature.

Povišena temperatura povećava opseg pokreta što uključuje sniženu viskoznost, povećanje fleksibilnosti kolagena te neuralno olakšavanje istezanja. Klinički govoreći zagrijavanje (aktivno ili pasivno) je preporučljivo zbog povećanja performansi i prevencije ozljeda. Zagrijavanje se preporučuje prije započinjanja vježbi istezanja.

Korisnosti zagrijavanja
Povisuje tjelesnu temperaturu
Povećava protok krvi kroz aktivne mišiće
Povisuje srčanu frekvencije (priprema kardiovaskularnog sustava za rad)
Ubrzava metabolizam
Pojačava Bohrov efekt (olakšava izmjenu O2 iz hemoglobina)
Povećava brzinu živčanog impulsa
Povećava tjelesni radni kapacitet
Smanjuje viskoznost vezivnog tkiva
Smanjuje mišićnu napetost (povećava mišićnu relaksaciju)
Poboljšava vezivnu i mišićnu istezljivost
Poboljšava psihološke performanse

Važno je uključiti vježbe zagrijavanja (warm-up) i rastrčavanje (cool-down) u treninge tijekom vježbi fleksibilnosti. Za cool-down se smatra da pomaže u odstranjivanju metaboličkih otpadnih produkata.

Vrlo česta pojava na koju treba svratiti pozornost je da sportaši često imaju periode odmora između zagrijavanja i igre (npr. ulazak s klupe), zbog čega često dolazi do ozljeda.

Trening snage je standardni element svakog temeljnog programa vježbanja. Kao definicija rada, snaga predstavlja sposobnost skeletne muskulature da razvije silu koja pruža stabilnost i pokretljivost unutar muskuloskeletnog sustava, tako da može započeti funkcionalni pokret.

Mišići koji kontroliraju kretnje kralježnice djeluju u skupinama:

  1. Gornji kralježnični ekstenzori i fleksori te mišići ramenog pojasa (m. trapezius, rotatorna manžeta, m. deltoideus, m. romboideus, m. latisimus dorsi, m. sternocleidomastoideus, m. rectus abdominis, prsni mišići itd).

  2. Lumbarni ekstenzori i mišići pojasa kuka (paraspinalni, gluteusi, kvadricepsi, mišići stražnje lože natkoljenice).
  3. Lumbarni fleksori i pomoćna muskulatura (m. iliopsoas, m. rectus femoris, površnski fleksori kuka).

  4. Glavni mišić postraničnog savijanja (m. quadratus lumborum)