Moja mama najbolje kuha

Mr.ph. Mimi Vurdelja

Koliko smo puta čuli tu rečenicu, koja nam je svima bliska i draga. Često puta sportaši me posjećuju upravo sa svojim mamama, koje nema dvojbe kuhaju sjajno, ali nisu sigurne da je skuhan obrok i POŽELJAN obrok za njezina sportaša.

Kada je IOC (Međunarodni olimpijski odbor) napravio istraživanje, postavivši osvajačima olimpijskih odličja pitanje: ‘Kako su do odličja došli’, njih preko 90% je odgovorilo: ‘Kvalitenim treningom - radom i odgovarajućom prehranom’, a njihovi su treneri dodali: ‘Uz obvezatno 8 satno spavanje noću i 1,5 sat spavanja tijekom dana’.

Kao što vidite, PREHRANA je u sportaševu procesu postizavanja dobrih sportskih rezultata vrlo visoko pozicionirana. Svaki sportaš, pa tako i tenisač, prolazi neprekidno kroz jednu od tri faze aktivnosti: TRENING - NATJECANJE - OPORAVAK ili vraćanje u formu. Istraživanja stručnjaka za prehranu sportaša pokazuju da oni koji se pravilno hrane mogu izdržati sve napore intenzivnih treninga, brže se vraćaju u formu (kraće se oporavljaju), manje su skloni ozljedama i postižu bolje rezultate.

Da bismo bolje razumjeli te procese, važno je znati da sve počinje u tjelesnim stanicama. To je ponajprije bitno za sportaše u kojih je, zbog njihova životnog ritma, povećana svakodnevna količina proizvedene stanične energije, te su samim tim povećane i njihove prehrambene potrebe. Osnovna uloga prehrane je da stanicama unosom hranjivih tvari omogući optimalan rad. Zadovoljavajući te potrebe, stanicama osiguravamo stalnu opskrbu potrebitim hranjivim tvarima, koje ne zadovoljavaju samo energetske potrebe za sportsku aktivnost, nego omogućavaju i staničnu obnovu i zaštitu.

Kada ulazimo u klimatski hladnije doba, kada sve češće trenirate i nastupate na dvoranskim turnirima i jedete kaloričnije obroke s ciljem da vas i zagriju i povećaju izdržljivost, pitate što jesti? Mi našim vrhunskim sportašima programiramo dnevne obroke i dogovaramo se s obzirom na njihov dnevni ritam treniranja ili nastupa što, koliko i kada jesti. I ne manje važno: inzistiramo da obave redovite sistematske preglede kako bi kontrolirali njihovo ZDRAVLJE, prije svega.

Korisno je ujutro uzeti voće (krušku ili grožđe ili krišku dinje) i svježe iscijeđeni voćni sok kako bi u organizam unijeli toliko potrebite enzime. Za doručak valja uzeti primjerice skuhanu zob i ječam (bogate fruktooligosaharidom - beta glukanom), uz dodatak isjeckanog voća i žlicu meda. To je poželjan ugljikohidratni doručak, koji će nam omogućiti kvalitetan trening ili meč, jer će se s obzirom da je riječ o kompleksnim ugljikohidratima energija ravnomjerno i polako oslobađati!

Svoju sportsku torbu valja napuniti tzv. malim obrocima: prutićima od smokava ili voćnim kruhom ili štrucom od slada ili punjenim pecivom ili pudingom od riže ili tzv. energetskim pločicama…Tu se mogu naći i sendviči od banana, zamjenski gotovi sportski obroci, voćne kašice, tost sa zapečenim grahom, šejkovi, svježe i sušeno voće. Neposredno nakon treninga ili meča valja uzeti sendvič s medom ili voćnu kašicu ili sušenu (dehidriranu) puretinu s kriškom dinje ili pastu od graham, ili hranjive sportske napitke…

RUČAK: juha od rajčice s rižom i vrhnjem, tjestenina s maslinovim uljem i začinskim biljem, obilna salata od povrća, kolač i čaj od mente…

VEČERA: obvezatno nešto od bjelančevina - riba lešo ili puretina ili piletina i obilje povrća, čaj ili kompot ili jogurt….

Ono što je uvijek važno, a to je uzimanje tekućine - kako VODE tako i ciljanih sportskih napitaka. Specijalni ili tzv. sportski napitci pomoći će u prvom redu nadomjestiti tekućinu i soli izgubljene znojenjem, te za razliku od vode brže obaviti rehidraciju. Za to mogu poslužiti elektrolitsko ugljikohidratni napitci, koji istodobno vraćaju soli izgubljene znojenjem i snagu.

Kada govorimo o hrani malo tko pomišlja na vodu, iako je ona na prvom mjestu i osobito je značajna za organizam, posebice za sportaša. Valja upamtiti čak i mala dehidracija od samo 2% umanjuje sportski nastup i do 20%. Ne zaboravite da je za optimalan kapacitet pluća i srca voda presudan čimbenik.

Ukoliko usvojite i osnovno nutricionističko načelo da valja jesti RAZNOVRSNO I S PRAVOM MJEROM, učinili ste veliki korak u očuvanju vašeg ZDRAVLJA, prije svega.

Upotpunite li to s mirom i ljubavlju pri konzumiranju hrane, onda ste na dobrom putu da i nakon svoje teniske karijere budete ZDRAVI.