Kakvu dijetu odabrati?

Mr.ph. Mimi Vurdelja

Takva i slična pitanja, na temu restriktivnog unosa hranjivih namirnica, vrlo su česta. Sve tiskovine - dnevne, tjedne ili mjesečne, preplavljene su kojekakvim dijetama i sugestijama kako brzo skinuti suvišne kilograme i ući u neki novi odjevni predmet!

Sjetim se pri tom stvarnosti i onoga što svakodnevno slušam i gledam! Dođe mi moja prijateljica i kaže: ‘Znaš, tata i ja smo na dijeti! Danas mi je mesni dan?’ Pri tom joj ne pada na pamet da me nešto oko dijete priupita, jer, eto, tu su dijetu ‘uspješno’ provele njezine kolegice na poslu, pa što onda ne bi i ona i tata. Te stvari idu tako daleko da sam neki dan na tržnici iza mojih leđa čula glas kumice koja kupcu objašnjava da je malo nervozna jer joj je danas ‘vodeni’ dan? Dakle evo mog komentara na dijete…

Da - dijeta, da - kada vam suvišni kilogrami ugrožavaju ZDRAVLJE. Ne zaboravite, svaki kilogram viška je 3-5 kg opterećenja za vaše zglobove i lokomotorni sustav. Dakle, 10 kg viška je 30-50 kg tereta više na vašim zglobovima i kralježnici. Uzmite u svaku ruku po 15 ili 25 kg, pa probajte s takvim opterećenjem trčati. Ne možete niti stajati, a kamoli hodati.

Prema tome, dijeta - DA, ali nakon što ste obavili sistematski pregled i kada ste pod nadzorom svog liječnika!

Ukoliko, pak, želite sami napraviti malo reda sa svojom tjelesnom težinom, morat ćete prvo napraviti reda u svojoj prehrani! Vrlo jednostavno, pođimo od metabolizma. Osnovu čini tzv. BAZALNI metabolizam - količina energije nužno potrebna za osnovne biokemijske procese našeg organizma pri sobnoj temperaturi u stanju mirovanja. Strogo je individualan i ovisi o spolu, starosnoj dobi, visini i tjelesnoj masi. Za prosječnog muškarca iznosi 1700 kcal, a za ženu 1200 kcal. Stručnjaci za prehranu smatraju da osoba na dijeti ne smije uzimati manje kalorija od potreba bazalnog metabolizma.

Podsjećam: valja voditi brigu i o TJELESNOM metabolizmu, koji uključuje: ANABOLIZAM - sve procese vezane uz rast i razvoj, diferencijaciju stanica i stvaranje tkiva, pa je njegova posljedica povećanje tjelesne mase. Dakako, pri tomu ključnu ulogu imaju BJELANČEVINE (aminokiseline) kao osnovne gradbene tvari i masti koje su važne više kao gradbena komponenta, a manje kao izvor energije! Dočim KATABOLIZAM - označava procese razgradnje (trošenja) i to trošenja ili razgradnje zaliha ugljikohidrata, masti i u nekim iznimnim slučajevima bjelančevina, kako bi se osigurala dovoljna količina energije.

KADA SE ODNOS ANABOLIZMA I KATABOLIZMA POREMETI, DOLAZI DO SUVIŠNOG DEBLJANJA ILI NEPOTREBNOG MRŠAVLJENJA!

Ono što mi se čini iznimno važnim naglasiti, svi bi željeli brz učinak dijete i brzo skidanje suvišnih kilograma? Takvo što zaista nije moguće! Takvih dijeta nema! Tko mršavi na način da za malo dana izgubi puno kilograma, gubi više mišićne mase nego masnog tkiva, a onog trenutka kada dijetu prekine dobiva natrag kilograme u obliku masnih jastučića. Zašto? Jer tzv. ‘brze’ dijete remete homeostazu, usporavaju metabolizam, te se organizam pokušava zaštiti od ‘izgladnjivanja’, gomilanjem rezervi masti!

Stoga je jedini ispravan način vrlo jednostavan! Valja uvesti reda u prehranu. Nema izgladnjivanja i preskakanja obroka jer to vodi u prenajedanje u prvom uzetom obroku i znatno usporava metabolizam! Treba jesti RAZNOVRSNO i s PRAVOM MJEROM, stalno vodeći računa o tzv. tjelesnom metabolizmu i ravnoteži anabolizma i katabolizma, tj. trošenja.

Niti jedan prehrambeni režim koji izbacuje pojedine hranjive namirnice ili je jednobrazan dajući po danima isključivost uzimanja pojedinih namirnica, niti je dobar, niti poželjan.

Primjerice, trenutno se ne mogu otvoriti niti jedne novine ili časopis da nema teksta o tzv. UN dijeti. Da pojasnim…

Energija koja nam je nužno potrebita pohranjena je u dvije zalihe: oko 300 do 400 g glukoznih polimera u obliku glikozidnih depoa nalazi se u mišićima i oko 80 g glikozidnog depoa u jetri. Ove zalihe u mišićima služe samo za rad mišića, a ove u jetri za ostale organe. Riječ je o vrlo ograničenim zalihama koje unutar 48 sati valja putem dnevnih obroka obnavljati, jer će se isprazniti. Dakako, za njihovo obnavljanje stručnjaci za hranu sugeriraju uzimati treba ugljikohidrate sa 55-60% dnevnog unosa iz različitih izvora - gomolji (krumpir), riža, tjestenina, voće, povrće… Svaki taj gram ugljikohidrata vezao je i 4 g vode. Ukoliko iz prehrane izbacimo ugljikohidrate (škrobne namirnice), energetske zalihe - glikozidni depoi će se kroz dva dana istopiti. Koja je posljedica? Gubitak nekoliko kilograma i lagani umor, što je i pojavno tijekom proteinskog dana UN dijete. I ne samo to, već se time organizam dovodi u kiselost (acidoza), uz pojačano stvaranje amonijaka i ketona, koji su u višim dozama izrazito opasni za organizam! Primjerice, jedan od ketonskih spojeva je aceton, organsko otapalo koje prisutno u višim razinama oštećuje lipidne strukture staničnih membrana.

U danima uzimanja isključivo ugljikohidratnog obroka dolazi do pada imuniteta, povećanja glukoze u krvi, nakupljanja acetilkoenzima A i njegove pretvorbe u štetne masti, koje se nakupljaju kao tzv. ‘plak’ s unutarnje stijenke krvnih žila!

Da, dijeta ima neki učinak, ali ne toliko značajan, a to je da započevši dijetu počinjemo ‘razmišljati’ o uzetim namirnicama, što inače nije tako. Stoga, ako odlučite učiniti nešto za sebe, skinuti višak kilograma ne stoga što vas smeta vizualan izgled već ZDRAVLJA radi, prvo valja napraviti dobar sistematski pregled, porazgovarati sa svojim liječnikom, reći mu sve razloge koji su vas doveli do dijete i tada krenuti u akciju.

Zatražiti pomoć ljudi s kojima živite i koji vas vole, koji će vam biti podrška u odlasku na vježbanje i koji će vas podržati u pravljenju ‘reda’ u tanjuru! Bez fizičke aktivnosti i poticanja metabolizma stanica, neće ići. Uz to valja smanjiti dnevni kalorijski unos i ne jesti preko svake mjere. JESTI VALJA RAZNOVRSNO I S MJEROM. Mršavljenje od pola kilograma tjedno donijet će rezultat kroz dulje vrijeme provođenja režima prehrane i bit će trajniji. Onoga časa kada odlučite promijeniti STIL ŽIVLJENJA, neka ta odluka bude VAŠA i neka bude TRAJNA! Neka vam to ‘pospremanje’ prehrambenih navika bude trajno, tada će biti uspješno i učinkovito!

Kako je PREHRANA većim dijelom NAVIKA, a navike su uporne i dosadne, jer čovjek daleko lakše promijeni sve oko sebe nego sebe samoga, trebat će vremena, ali će VAŠE ZDRAVLJE biti vama nagrada za odricanje i strpljivost!