Dobro jesti često nije dovoljno

Mr.ph. Mimi Vurdelja

Postići optimum snage, svježine i očuvati ZDRAVLJE zapravo nije teško: tko iz svog tijela želi izvući maksimum i osigurati KVALITETU življenja, mora osigurati najbolju moguću opskrbu energijom, jer se nedostatak hranjivih tvari uočava brzo i na vrlo neugodan način.

Hrana mora zadovoljiti potrebe našeg organizma. Odgovarajuće se hraniti znači svakodnevno skrbiti o konzumiranju izbalansiranih (biološki učinkovitih) dnevnih obroka. Pravilnu ili odgovarajuću prehranu definiraju samo dvije riječi: RAZNOVRSNOST i PRAVA MJERA, ovisno o spolu, starosnoj dobi, težini i vrsti rada, dnevnim aktivnostima i podneblju gdje živimo. Nutriciolozi sugeriraju: organizam želi i treba hranu podneblja gdje smo se rodili, odrasli i gdje živimo.

Jeste li zastali i razmislili, što sam danas jeo - jesam li to što sam konzumirao pojeo u miru, s ljubavlju, jesam li dobro prožvakao svaki zalogaj, jesam li tekućinu (čaj, juhu, kakao, vodu…) pio u malim gutljajima, a nikako naiskap? Pijem li uopće dovoljno tekućine, posebice vode, tijekom dana, ili svoj dan započinjem pijenjem crne kave (ili nekoliko kava u tijeku jutra), a nastavljam s konzumiranjem iznimno velikih količina hladnog mlijeka. Jeste li zastali i pokušali neke simptome: loši nokti, sve tanja kosa (koja učestalo opada), loša probava, pretilost… proanalizirati i jeste li ustanovili što je uzrok takvih stanja i pojava?

Stara je izreka, ‘reci mi što jedeš i reći ću ti tko si’, ili, pak, ‘hrana je lijek, lijek je hrana’. Stoga nam nije teško zaključiti - hrana je presudan čimbenik u izgradnji i održavanju KVALITETE življenja.

OSNOVE PREHRANE

Prehrana je stara koliko i život. Od prvog se dana čovjek hrani prema uvjetima života. Pa i danas je tako. Zato i zapažamo da se različito hrane ne samo razni narodi, već i stanovnici istog naroda u raznim krajevima. U tim različitim uvjetima prehrane stvorene su i različite navike. Te navike toliko su uporne da se teško mijenjaju, iako se mijenjaju uvjeti. Lakše se mijenja sve ono što je oko nas, nego ono u nama.

Razumijevanje uloge koju pojedini nutrijenti imaju u metabolizmu nije važno samo zato što odgovarajuća prehrana omogućava normalno odvijanje fizioloških procesa u miru, već zbog toga što odgovarajuća prehrana omogućuje učinkovit odgovor na stres fizičkog i psihičkog opterećenja.

Niti jedna od mnogobrojnih namirnica ne sadrži sve nutrijente potrebne našem organizmu, ali prema sastojcima koji ih čine, temeljne nutrijente ili makronutrijente dijelimo u četiri skupine: ugljikohidrati, masti, bjelančevine i voda.

U odgovarajućoj prehrani, jer prehrana je strogo individualna, vrlo je važno energetske potrebe zadovoljiti i ugljikohidratima i mastima. Ugljikohidrati imaju odlučujuću ulogu u povećanju glikogena mišića i jetre. Glikogen mišića može se iskoristiti samo u mišićnoj stanici (za rad mišića), dočim je glikogen jetre vrlo ograničene količine i potrebno ga je kontinuirano obnavljati. Poznato je, naime, da se glikogen kao deponirani ugljikohidrat u organizmu može samo ograničeno pohranjivati. No, redovitom mentalnom i tjelesnom aktivnošću, moguće je kapacitet pohranjivanja u mišićima i jetri povisiti za dvostruko.

POZOR! Nikada se nemojte opustiti, nemojte prestati biti aktivni. Otišli u mirovinu ili na neko mirnije mjesto, niste više aktivni profesionalni sportaš, ne posustajte. Radite, krećite se - hodajte, vozite bicikl, čitajte, bavite se onim čime se niste imali vremena u mladosti baviti. Bilo da se bavite slikanjem, cvijećem, ručnim radom, odlazite na izložbe… svaki dan razmišljajte što ste propustili naučiti, vidjeti ili naprosto radite ono što VOLITE!

ENERGETSKI POTENCIJAL ORGANIZMA VRLO JE VAŽAN U ODRŽAVANJU KVALITETE ŽIVLJENJA!

Koliko imamo energije, toliko imamo MLADOSTI - SVJEŽINE i RADOSTI ŽIVLJENJA.

Tjelesna aktivnost (fizički umor) vrlo je važna i moglo bi se reći gotovo presudna, ne samo za održanje poželjne tjelesne težine, već i za dobru kondiciju i fit stanje organizma, kako bi godine koje su pred nama dočekali što spremniji i kako bismo sve što želimo odradili s lakoćom.

Svima je poznato, tjelesna aktivnost unapređuje kvalitetu življenja, učvršćuje mišiće, potiče samopouzdanje, a cijeli organizam proživljava značajne fiziološke prilagodbe. Fizički aktivne osobe se općenito osjećaju bolje, imaju nižu razinu štetnih masti, manje problema s tlakom, te manje rizika od pojave brojnih zdravstvenih tegoba. Vježbanje potiče gubitak sala, a štiti oštećenje mišića pri gubitku tjelesne težine. Redovita i umjerena tjelesna aktivnost, pa i ona najjednostavnija, prava je dobrobit za organizam

ZAPAMTITE:

 • za leđa, zglobove i mišiće dobre su vježbe istezanja i posebice gimnastika u vodi
 • za kosti se preporučuju vježbe opterećenja ili tai-chi
 • kad srce izlažemo umjerenom naporu, pospješuje se optok krvi u arterijama, a sami organi dobivaju više kisika. Srce postaje učinkovitije, obavlja isti posao otkucavajući sporije i izloženo je manjem naporu
 • rad mišića, posebice trbušnih, pospješuje pokretljivost crijeva, a time i probavu
 • tjelesni će napor istrošiti loš učinak stresa i odmah ćemo se osjećati bolje i opuštenije

Dakako, uz tjelesnu aktivnost obvezatna je i EDUKACIJA O PRAVILNOJ PREHRANI. Prehrani koja je primjerena upravo vama - vašem spolu, starosnoj dobi, vašem zdravstvenom statusu, vašem poslu kojim se svakodnevno bavite i vašim navikama. A iskustvo nam govori da jedan od makronutrijenata s godinama konzumiramo sve manje, umjesto da ga upravo s godinama starenja naučimo konzumirati dovoljno, pa i više. Riječ je o: VODI!

VODA

U našem je tijelu voda otapalo, rashlađivač, podmazivač i prijenosnik. Sastavni je dio svakog tkiva, nužna je za regulaciju tjelesne topline, prenosi hranjive tvari, te uklanja toksine i nusprodukte, održava poželjni volumen krvi, te omogućuje funkciju i rad svake stanice. Bez vode možemo samo nekoliko dana, a pijemo li manje vode nego što nam je potrebno, u tijelu nastaju pretpostavke za brojne zdravstvene tegobe.

Pijemo li dovoljno, sami možemo ustanoviti promatrajući urin. Ukoliko je svijetao i prozračan, pijemo dovoljno vode. Ukoliko je žut i koncentriran, dehidrirani smo. Žurno podijelimo svoju tjelesnu težinu s osam i dobit ćemo broj čaša od dva decilitra, koliko dnevno trebamo vode popiti!

Svakodnevno valja popiti minimalno 1,5 do 2 litre vode, a pri tjelesnom naporu ili na vrućinama još i više. Gotovo je nemoguće piti previše vode. Zdravi bubrezi trebaju vodu za rad i ne možemo ih preopteretiti. Ne trebamo brinuti niti da će velika količina vode isprati i hranjive tvari iz organizma. Tvari koje su topljive u vodi apsorbiraju se u probavnom sustavu ma koliko vode pili, a vlaknasta hrana treba se vezati s vodom na putu iz tijela.

Kako se podiže vanjska temperatura, povećava se i gubitak tekućine jer se isparavaju veće količine vode koja se nalazi u stanicama, a dehidracija vodi vrtoglavici, umoru, glavobolji,
slabosti i gubitku koncentracije.

Redovito ispijanje kvalitetne vode pridonosi: filtriranju toksičnih tvari u organizmu, smanjenju masnih naslaga, reguliranju tjelesne temperature (sprječava zagrijavanje organizma), održavanju tonusa mišića i svakako boljem elasticitetu kože.

Posebno osjetljive skupine stanovništva na manjak unosa vode u organizam jesu djeca, trudnice i dojilje, žene u menopauzi, osobe na restriktivnim dijetama, rekovalescenti, sportaši i osobe treće dobi. Čak i mala dehidracija od 2% može umanjiti učinak u poslu kojim se bavite i do 20%, a dugoročno ona utječe na krvni tlak, cirkulaciju i probavu. Stoga valja upamtiti - ispijanje odgovarajuće količine vode može u mnogome pridonijeti vašem ZDRAVLJU, ukoliko znamo da VODA čini 60-70 % tijela. Podsjetimo, voda čini: 85 % krvi, 80 % mozga, 70 % mišića, 22% kosti,10% zuba…

ZAPAMTITE:

 • nedostatak vode može prouzročiti više štete za organizam nego bilo kojeg drugog nutrijenta
 • piti vodu treba uvijek, ne dozvolite nikad pojavu osjećaja žeđi
 • prvi simptomi dehidriranosti su: opća malaksalost, umor, apatija, glavobolja
 • izgubljena tekućina - dehidriranost od 5% ima za posljedicu: grčeve u mišićima, te umor praćen brzim i slabim pulsom i povišenom tjelesnom temperaturom
 • piti treba polako, u malim gutljajima, nikako ne naiskap
 • pijte vodu kontrolirane kvalitete, sobne temperature
 • šećete li, planinarite, radite u vrtu - tjelesno ste aktivni: uvijek pokraj sebe imajte bočicu s vodom i ne zaboravite po malo ispijati je

VODA JE NUTRIJENT KOJI NE OSLOBAĐA ENERGIJU, ALI JE BITAN ZA ODRŽAVANJE ŽIVOTA!