Banane i čokolada - kada jesti?

Mr.ph. Mimi Vurdelja

BANANE su sjajni punovrijedni obrok za užinu ili međuobrok.Obiluju vitaminima i mineralima, posebice kalijem, fosforom, manganom, magnezijem, te vitaminom A, B6, folnom kiselinom i vitaminom C.

Banana je nutricionistički jedno od najkaloričnijih voćaka, pa bananu valja jesti u svim oblicima i kombinacijama kada nas očekuju iznimno naporni radni programi - primjerice škola-učenje, sport-trening, jezici ili glazbena škola i slično.

Banane valja jesti ZRELE (to su žute banane sa smeđim pjegama), jer zrela banana je kvalitetno probavljiva i omogućuje maksimalnu iskoristivost uzete banane. Naime, nezrele banane sadrže bjelančevine koje se vrlo teško probavljaju (suzbijaju djelovanje enzima amilaze koji ima zadaću razlagati škrob, a proizvode ga slinovnice u ustima i gušterači). Frapee od mlijeka, banana i dobre žlice meda s dodatkom kakaa, izvrstan je proteinski šejk ili napitak za svu djecu u rastu i razvoju. Sendvič s bananama ili rolada s bananama odličan je obrok užine za sve aktivne i angažirane te sportom i školom zaokupljene školarce.

I ne manje važno… U svojoj školskoj ili sportskoj torbi uvijek ponesite i jednu zrelu bananu. Ukoliko osjetite pad energije i koncentracije, uzmite i pojedite bananu u malim zalogajima. Kako je banana namirnica s visokim GI (glikemičkim indeksom), brzo ulazi u krv i brzo vraća energiju.

ČOKOLADA je slasni zalogaj za svakoga. Posljednja istraživanja pokazuju da je poželjna namirnica za dobro zdravlje. Štiti srce i krvne žile, a bogata je antioksidansima poput aminokiseline triptofan - esencijalne aminokiseline koja sudjeluje u proizvodnji neuroprijenosnika serotonina. Pojačano lučenje serotonina ublažava osjećaj tjeskobe, pa i depresiju.

Čokolada nutricionistički gledano ima vitamina E, beta karotena, te manje količine vitamina B skupine. Bogat je izvor magnezija, antistresnog minerala važnog za dobru koncentraciju i dobar san. Uz magnezij, bogata je i bakrom, te kalijem i manganom. U zimskim danima vruća čokolada bogat je proteinski napitak, koji će uz dobar domaći keks ili voćni kruh biti slasna užina.

Kod čokolade, kao i svih slatkiša, valja imati pravu mjeru i ne pretjerivati u konzumiranju.

Ali, komadić-dva tamne čokolade obogaćene narančom, limunom, čilijem… bit će užitak za dušu i nepce.