Žarko Martinek - prvi izbornik atletske reprezentacije

Na svim natjecanjima uvijek je nastupala vrlo borbeno

Teško je na malo prostora opisati karijeru sportašice koja je već sa 18 godina ostvarila sportske rezultate o kojima većina sportaša može samo maštati, no, krenimo redom. Sportsku karijeru je započela sa 13 godina, rezultatom 19,20 metara i hrvatskim rekordom za djevojčice. U sljedećoj godini je šest puta popravljala rekorde i skokovito napredovala s rezultatima, što je karakteristika samo velikih talenata.

Sa samo 15 godina ispunjava normu i nastupa na seniorskom EP, juniorskom SP i seniorskom Kupu Europe, gdje osvaja drugo mjesto. Na svim tim natjecanjima potvrđuje da je jedan od najvećih svjetskih talenata u bacačkim disciplinama. Sa 16 godina osvaja prvu međunarodnu medalju, zlato na juniorskom SP. Sa 17 godina je finalistica OI i to kao najmlađa sudionica u svim bacačkim disciplinama. U istoj godini postaje i juniorska svjetska prvakinja s rekordom natjecanja. Na istoj priredbi pobjeđuje i aktualnu olimpijsku prvakinju. Iste godine oborila je i juniorski svjetski rekord. U 18. godini nastavlja blistavu sportsku karijeru i nastupa u finalu seniorskog SP, te osvaja osmo mjesto. U istoj godini postaje i juniorska europska prvakinja. Sa 19 godina ponovo postaje juniorska svjetska prvakinja s rekordom natjecanja i jednom od najuvjerljivijih pobjeda na ovom natjecanju.

Nakon kraće stagnacije nastale zbog zdravstvenih problema, neadekvatnih uvjeta treninga i stručnog praćenja, na OI u Ateni 2004. Ivana osvaja 13. mjesto i za malo ostaje bez finala. Najveću međunarodnu pobjedu postiže u 22. godini, na Europskom zimskom bacačkom kupu. Na tom je natjecanju postavila hrvatski seniorski rekord (kojeg je kasnije popravila), ujedno jedan od najboljih svjetskih rezultata, a u direktnoj borbi je pobijedila olimpijsku i svjetsku prvakinju, kao i svjetsku rekorderku.

Ukupno gledajući, Ivana je osvojila pet medalja na svjetskim i europskim natjecanjima, finalistica je OI i SP, dvostruka je juniorska svjetska prvakinja, pobjedica je juniorskog EP i Europskog zimskog bacačkog kupa. Prvenstvo Hrvatske je osvojila 16 puta, dok je hrvatske rekorde popravljala 50 puta u svim dobnim kategorijama. Svi ti rezultati imaju puno veću težinu ako znamo da Ivana u Hrvatsku nema ni približno iste uvjete za provođenje trenažnog procesa i prateći stručni tim, kao što imaju njezine konkurentice iz razvijenih atletskih država.

Ivana nastupa u tehnički nasloženijoj bacačkoj disciplini, kojom se bave atletičarke 12 najuspješnijih atletskih nacija kao što su Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, Poljska, SAD, Kuba, Francuska, Njemačka, Engleska, Kina. Iz svake države nastupaju po tri najbolje predstavnice s ispunjenom normom, te je konkurencija strašna.

Kladivo za žene je na posljednjim velikim natjecanjima bila najmasovnija tehnička disciplina. Da bi se kvalificirala u finale, mora proći jedan od najtežih sustava kvalifikacija. One se održavaju u dopodnevnim satima i svaka bacačica ima samo tri pokušaja, koja se odvijaju s pauzama od 40 do 50 minuta, te je vrlo teško održati razinu koncentracije i zagrijanost neophodnu za postizanje vrhunskog rezultata. Izbačaj se odvija iz velike brzine rotacije kroz vrlo visoka vrata na kavezu, koja po propozicijama postaju sve uža radi sigurnosti sudionika natjecanja, sudaca i publike. Sve to uvjetuje velik broj neispravnih hitaca i značajne rezultatske podbačaje.

Ivana je na svim natjecanjima nastupala borbeno, bez obzira nastupa li za klub ili reprezentaciju, odnosno na mitingu ili na najvećim natjecanjima kao što su SP ili OI. Pred njom tek predstoji blistava sportska karijera, uz uvjet da joj klub, Hrvatski atletski savez i Hrvatski olimpijski odbor osiguraju uvjete barem približno jednake njezinim konkurenticama iz drugih država.

Ostali sadržaj